Alhoewel wij pas in de maand mei zijn, worden er aankomend weekend tropische temperaturen verwacht. Het wordt ontzettend warm! Voor moeders is het vaak lastig om hun baby’s aan te kleden met warme weer. Tropisch, of gewoon warm, het blijft lastig: wat trek je een baby aan?
Van een baby wil je vooral dat ze het lekker warm hebben, en zeker niet te koud. Alleen wanneer het dan buiten al warm is wordt het net een tikkeltje lastiger. Want trek je dan een baby juist wel korte mouwen aan of juist weer niet?
Baby aankleden bij warm weer
Baby’s die net geboren zijn kunnen zichzelf moeilijk op temperatuur houden. Het lichaam van een baby moet zich gewoon aanpassen buiten het lichaam van zijn of haar mama en dit heeft tijd nodig. Het is daarom goed om je pasgeboren kindje warm aan te kleden, ook wanneer het warm is. Zoals bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen en een broekje. Rompertjes en kleding van katoen zijn het fijnste met warm weer omdat deze stof luchtiger en fijner zit.
Lees ook: 10 tips tegen de hitte
Baby naar buiten met warm weer
Ook wanneer je naar buiten gaat is het heel belangrijk om de huid te beschermen en ook dit betekent lange mouwen en een lang broekje. Ook is een parasolletje op de wagen heek handig en fijn en een eventueel hoedje voor de baby. Als het maar uit die felle zon ligt. Vergeet ook zeker niet om zonnebrand mee te nemen en zorg ervoor dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt en voeg wat extra water aan de fles toe.
Baby aankleden in bed
Voor een pasgeboren baby is de beste temperatuur in de slaapkamer 19 graden. Voor baby’s die wat ouder zijn is dit rond de 17 graden. In de zomer mag een babykamer lekker koel gehouden worden. Wanneer de temperaturen heel hoog zijn kan een romper en een lakentje voor je baby genoeg zijn. Is je baby bijvoorbeeld de hele dag al een beetje plakkerig, trek dan gerust alleen een romper aan en dek je kindje lekker toe met een lakentje. Voor de zekerheid kan je na een uurtje even voelen aan de voetjes of in het nekje of je kindje het niet te warm of te koud heeft.
Voel of je baby het warm of koud heeft
Het beste dat je kan doen is om de temperatuur van je kindje gewoon goed in de gaten te houden. Je kan dit doen door regelmatig even het nekje, rugje of de voetjes te voelen. Wanneer deze lekker warm voelt, dan is het prima. Wanneer het koud aanvoelt, trek je een baby het beste nog een laagje aan. Wanneer een kindje plakkerig aanvoelt en een beetje zweterig is, heeft deze het te warm en mag er een laagje uit.
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn tips! Heb jij nog tips? Dan lees ik deze heel erg graag terug in de comments!
Anouk Reageren
Oh ja dat aankleden was altijd weer lastig bij zo’n kleintje. Mijn oudste zoontje werd overigens in een hittegolf geboren en droeg ook in de kraamweek al enkel een mouwloos rompertje. Het verschilt dus wel per baby.
Kim Reageren
Mijn jongste (4,5 maand) is van zichzelf al heel warm en snel zweterig. Heeft hier ook snel last van.
Voor extra vocht zorg ik door wat extra water in de melkfles te doen (dus bijvoorbeeld 200 water en 6 schepjes i.p.v. 180 water en 6 schepjes). Een baby onder de 6 maanden kun je beter nog geen water geven, omdat dat maagvulling zonder voedingsstoffen is en baby’s hebben sneller kans op watervergiftiging omdat de nieren het nog niet aan kunnen.
Saskia Hardeman Reageren
Hoi Kim, dankjewel voor je reactie. Ik bedoel eigenlijk ook maar een klein beetje water hoor, geen flessen vol. Bij ons werd dit juist aangeraden door het consultatiebureau toen mijn dochtertje geboren werd. Liefs Saskia
Kim Reageren
Ja precies! Ik vind het grappig om te zien dat de adviezen zo van elkaar kunnen verschillen.
Ilse Visscher Reageren
Oh ja zo lastig! Ik houd zijn nekje ook goed in de gaten. Nu draagt hij ook een korte broek en kort shirt en heb ik voor de zekerheid een dekentje mee. Je weet maar nooit. In bed krijgt hij wel zijn slaapzakje aan. Maar zo lastig wat je hem precies aan doet! Overigens werkt het voetje voelen niet bij Lars.. die zijn standaard koud, terwijl hij het niet koud heeft. Verschilt dan vast per kind!
Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Blog #23 Persoonlijk: mijn verhaal over de kraamtijd deel 2
Annemiek Reageren
In 2013 zaten we midden in een hittegolf toen mijn zoontje geboren werd. Meerdere keren was het erg warm in de eerste maanden. Op een bepaald moment lag hij alleen in een luiertje. De temperatuur in huis was dik in de 20 graden. Zelfs de dikke muren van ons huis en de ventilatoren konden het niet aangenaam krijgen in huis. Nog niet zo lang geleden zag ik de tip om bevroren water in een fles voor de ventilator te zetten. Dan krijg je koele lucht in huis. Tip voor de ventilator, zet deze zo neer dat er geen lucht van de ventilator over je baby komt. Daar kunnen baby’s niet tegen.