Intermittent Fasting voor beginners
11 sep 2024 Gezondheid Intermittent Fasting 0

Intermittent Fasting voor beginners

Intermittent fasting is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het is een manier om je gezondheid te verbeteren, maar ook om gewicht te verliezen. Bij intermittent fasting gaat het niet om wat je eet, maar om wanneer je eet. Wanneer je met deze methode begint heb je natuurlijk wat vragen. In dit artikel intermittent fasting voor beginners ga ik je meer uit leggen over hoe je hiermee begint en waar  op te letten. Lees je mee?

Wat is Intermittent fasting

Over wat Intermittent fasting is heb ik eerder al geschreven. Omdat ik niet elke keer in herhaling wil vallen, laat ik dit nu even achterwege. Zoals ik in de inleiding al vertelde gaat het er eigenlijk om dat het belangrijk is wanneer je eet. Wat je eet is minder belangrijk, tenzij je natuurlijk echt veel kilo’s wil verliezen. Wanneer je echt veel kilo’s kwijt wil is het belangrijk om gezond te eten, en je echt te houden aan wat je nodig hebt. Wanneer je net als ik gewoon je gewicht wil behouden, mag je in principe met intermittent fasting alles eten, maar dan wel buiten de tijd dat je vast. Voor mij is dit tussen 12.00 en 20.00 uur. Meer lezen? Lees dan mijn blog: Wat is Intermittent Fasting? Laten we hieronder verder gaan met intermittent fasting voor beginners en waar je op moet letten wanneer je met deze methode begint. Ook als je al bent begonnen met IF is het zeker de moeite waard om te lezen.

Intermittent Fasting voor beginners

Intermittent fasting roept ontzettend veel vragen op. Ik merk het aan de hoeveelheid mails en berichten die ik krijg omtrent dit onderwerp. Om iedereen een duidelijk antwoord te kunnen geven, schrijf ik dit artikel. Ik hoop dat dit artikel genoeg informatie geeft over intermittent fasting voor beginners.

Hoe begin je met Intermittent Fasting?

Kies een methode die bij je past

Intermittent Fasting kent verschillende methodes. Het is goed om voor jezelf hierover informatie te vinden en je over in te lezen. Zelf gebruik ik de 16/8 methode. Dit houdt in dat ik 8 uur per dag mag eten. Dit is voor mij tussen de 12.00 en 20.00 uur. Voor mij is dit ideaal. Ik ben geen onbijter en was daarom blij deze eindelijk geoorloofd te kunnen overslaan. Dat ik na 20.00 in de avond niet meer “mag” eten, is voor mij een goede stok achter de deur en helpt mij erg goed.

Begin geleidelijk met Intermittent Fasting

Houd er rekening mee dat wanneer je begint met intermittent fasting (IF), het best even lastig is om zo’n lange periode niet te eten. Bouw het daarom op.  Je lichaam moet wennen. Je bent tenslotte waarschijnlijk al zo lang gewend om te ontbijten, dat dit echt even een gewoonte is om af te leren. Vind je 16/8 een beetje te heftig om mee te starten? Begin dan met 12/12 en bouw het vanuit daar op. Je zal merken dat het steeds makkelijker wordt. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: luister naar je lichaam! Neem het jezelf niet kwalijk wanneer het een keer niet lukt.

intermittent fasting voor beginners

Tijdens het vasten mag je thee, koffie en water drinken. Ben je het water zat? Neem gerust een kopje heet water met bijvoorbeeld wat muntblaadjes. Munt zorgt ervoor dat het de honger stilt.

Zorg dat je genoeg drinkt tijdens het vasten

Drinken tijdens het vasten is heel belangrijk. Niet alleen om gehydrateerd te blijven, maar het kan ook je hongergevoel verminderen. Je mag tijdens het vasten koffie, thee en water drinken. Let er wel op dat je geen melk of suiker in de koffie of thee doet. Het moet calorie arm zijn. Persoonlijk helpt het mij om bij een hongergevoel een lekker kopje koffie te drinken. Dat stilt de honger weer even. Voor mij is het koffie dat tegen een hongergevoel helpt, voor een ander is dat wellicht thee of water.

Eet gezonde maaltijden

Bij intermittent fasting wordt er op gericht dat het belangrijk is wanneer je eet en niet wat je eet. Dat klopt. Maar toch draait het nog steeds heel erg om balans. Je kan je natuurlijk voorstellen dat als jij tijdens je “eet” periode tien repen chocolade eet, dit niet gaat helpen. Intermittent Fasting is helaas geen wondermiddel. Let dus wel op wat je eet en doe geen gekke dingen. Wat je wel kan doen is dat je met jezelf afspreekt om bijvoorbeeld doordeweek echt goed en gezond te eten. En in het weekend jezelf toestaat om te cheaten als jij dat wil. Alhoewel gezonde maaltijden belangrijk zijn, geloof ik nooit in te streng zijn voor jezelf. Dat werkt alleen maar averechts.

Luister naar je lichaam

Ik benoemde het bovenstaand al even. En ik doe het nog een keer omdat het wel een van de belangrijkste punten van intermittent fasting voor beginners is: luister naar je lichaam! Het is niet de bedoeling dat jij je ziek of beroerd gaat voelen. Natuurlijk, je zal je in het begin wellicht even wat minder fit voelen, maar let op wat jouw lichaam je aangeeft. Krijg je bijvoorbeeld veel hoofdpijn, of word je duizelig? Dan is het wel even tijd om je af te vragen of intermittent fasting wel iets voor je is. Pas de vasten tijd aan naar een tijd die wel voor je werkt en bouw hier verder uit. Let op: bij het schrijven van dit artikel ga ik uit van mensen die geen achterliggende ziekte(n) hebben. Heb jij dit wel, of heb je een geschiedenis met een eetstoornis? Raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je met IF begint.

Waar je op moet letten als je begint met Intermittent Fasting

Energieverlies en hongergevoel

Wanneer je gewend bent om regelmatig te eten zal je in het begin last kunnen krijgen van energieverlies en hongergevoel. Dit is heel normaal en zal gaan verminderen naarmate je vordert. Om het hongergevoel zo veel mogelijk tegen te gaan is het een tip om veel vezelrijke en eiwitrijke voeding te eten.

Geef niet op

Ben je na een week nog geen eens twee kilo kwijt? Geef niet op! Wat ik het allermeeste hoor zijn verhalen van vrouwen die zijn gestopt omdat ze na een week nog niet veel kilo’s waren verloren. Zonde! Je moet niet verwachten dat de kilo’s op een magische wijze verdwijnen. Je moet geduld hebben en realistisch zijn. De ene vrouw valt sneller af dan de ander, spiegel jezelf daar niet aan.  Wil je intermittent fasting echt een kans geven? Houd het dan tenminste een maand vol voordat je vroegtijdig je conclusies trekt.

Train niet te intensief

Intermittent fasting voor beginners houdt in dat je echt even op zoek moet hoe je dit integreert in je leven. Zo ook met sporten. Wanneer je net begint met deze methode, is het handig om rekening te houden met sporten. Train niet te intensief. Houd je lichaam in de gaten. Sporten op lege maag kan in het begin veel te heftig zijn. Pas dan je oefeningen aan, of train op een ander tijdstip.

Intermittent Fasting is niet voor iedereen

Ik benoemde al dat wanneer je ziek bent of bent geweest, het altijd belangrijk is om een arts te raadplegen. Ook wanneer je een geschiedenis hebt met een eetstoornis is het belangrijk om niet zomaar hiermee te starten. Naast dit: bedenk je ook dat intermittent fasting misschien gewoon helemaal niet bij je past. Krijg je bijvoorbeeld hoofdpijn of andere klachten die niet overgaan, dan is het niets voor jou.

Ik hoop dat ik je op weg kunnen helpen met deze tips voor intermittent fasting voor beginners. Heb je nog vragen? Stel ze in de comments!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.