Wat is Intermittent Fasting?
27 aug 2024 Gezondheid Intermittent Fasting 0

Wat is Intermittent Fasting?

Wat is Intermittent Fasting? Zoals ik vorige week al vertelde zal ik jullie komende periode meenemen in het onderwerp Intermittent Fasting. Niet omdat ik een deskundige ben, maar wel omdat ik er inmiddels al jaren mee bezig ben. Vanuit deze jaren dat ik “vast” deel ik graag mijn ervaring met jullie. Dit keer een stukje basis en vertel ik meer over wat Intermittent Fasting precies inhoudt.

Wat is Intermittent Fasting?

Intermittent Fasting wordt ook weleens periodiek vasten genoemd. Simpelweg is het dat je per dag een aantal uren mag eten, en dat je een aantal uren vast. Tijdens deze periode van vasten wordt er niet gegeten. Wel mag er water, thee en zwarte koffie gedronken worden. Simpelweg komt het er op neer dat je alles mag drinken zolang en maar geen calorieën in zitten Voor Intermittent Fasting zijn er verschillende methode’s. Wat altijd het geval moet zijn is dat de periode van vasten langer moet duren dan de periode van eten. Het meest voorkomende is dat er na het avondeten niet meer gegeten wordt en dat er de volgende dag rond lunchtijd weer gestart wordt met eten.

Wat gebeurt er tijdens Intermittent Fasting?

Het idee van het vasten is dat het lichaam zich als het ware kan resetten en herstellen. Wanneer mensen graag willen afvallen betekent het natuurlijk dat er een beperkte calorie inname is. Let op: wanneer je Intermittent Fasting specifiek toepast om af te vallen is het natuurlijk wel de bedoeling dat je echt let op wat je eet. Als je net, zoals ik dit nu doe, alleen voor de gezondheidsvoordelen intermittent fasting toepast, mag je in principe eten wat je wil. Ooit ben ik begonnen als doel om een aantal kilo kwijt te raken. Toen dit het geval was, lette ik ook echt op wat ik at. Inmiddels hoef ik daar niet meer op te letten.

Waarom ik dan nog steeds aan Intermittent Fasting doe? Omdat ik mij zo veel fitter voel! Waarschijnlijk ga ik dit nog heel veel benoemen. Dit was voor mij namelijk echt een eye opener. Naast de vele andere gezondheidsvoordelen van Intermittent Fasting (wellicht later nog in een artikel), is voor mij een van de belangrijkste toch ook wel het feit dat de bloedsuikerspiegel stabieler wordt. Voor mij persoonlijk betekent dit dat mijn bloedsuiker stabiel is, dat ik geen eetbuien meer heb, en daardoor ook veel minder moe ben.

Nadelen van Intermittent Fasting

Ik besef mij heel goed dat het nu een beetje lijkt alsof iedereen zou moeten gaan vasten omdat het zo geweldig is. Die kant wil ik niet op. Het is namelijk heel persoonlijk of Intermittent Fasting wel of niet bij je past. Ik krijg genoeg vragen van vrouwen die aangeven het ontbijt eigenlijk niet te kunnen missen. Mijn antwoord is dan ook: niet doen. Wanneer jij niet zonder je ontbijt kan en daar ook gevolgen van ondervindt, vind ik gewoon dat je het niet moet doen. Als je het dan nog steeds wel heel graag wil, zou ik het heel langzaam gaan opbouwen. Maar nooit forceren! Ik geloof er heilig in dat als jouw lichaam aangeeft in de ochtend te moeten eten, dat je dit dan ook gewoon moet doen.

Grof gezegd zijn er naast praktische zaken weinig tot geen nadelen bekend van Intermittent Fasting. Let wel: dit geldt uiteraard alleen als je het goed volhoudt en geen klachten ervaart. Let altijd goed op jezelf en doe nooit iets wat niet goed voelt. Wanneer je een ziekte hebt of medicijnen gebruikt, mag je nooit aan Intermittent Fasting beginnen zonder overleg met een arts. Ook bij zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt Intermittent Fasting afgeraden.

wat is intermittent fasting

Welke methode jij ook toepast: luister altijd naar je lichaam. Lukt het niet direct zoals jij voor ogen hebt? Geef jezelf dan de tijd.

Intermittent Fasting 16:8 methode

In de eerste alinea werd al even de meest voorkomende methode genoemd. Namelijk het vasten na het avondeten tot aan de lunch. Dit wordt ook wel de 16:8 methode genoemd. Dit betekent simpelweg dat er 16 uur gevast wordt en dat er een periode is van 8 uur waarin er gegeten wordt. Voor mij persoonlijk is dit de manier die ik al jaren gebruik. Toen ik net begon was ik er heel stipt in. Na 20.00 werd er niet meer gegeten en de volgende dag na 12.00 begon ik met de lunch. Wanneer je net begint is dit goed om zo aan te houden. Nu ik het al jaren doe, houd ik mij niet meer zo stipt aan de tijd van 20.00 tot 12.00. Vaak eet ik al om 17.30 en eet ik de hele avond niets meer. Wanneer ik dan de volgende dag eerder dan 12.00 trek krijg, eet ik gewoon eerder. Ook doe ik er niet moeilijk over wanneer ik wel een keer in de avond zin heb in iets. tip: dit mag jij jezelf altij toestaan. Wees nooit te streng voor jezelf, alleen dan houd je het vol. Accepteer het van jezelf wanneer je even uit de bocht vliegt, en spreek met jezelf af om daarna weer de draad op te pakken.

Hopelijk heb je iets aan deze informatie. Heb je het vorige artikel gemist? Klik op volgende link: Intermittent Fasting Persoonlijke ervaring.

Vragen? Stuur mij een berichtje op info@twinkelbella.nl of laat een reactie achter onder in de comments.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.